Idealna konsystencja i smak czekolady opiera się właśnie na tym procesie.

Wbrew temu co mogłoby się wydawać naszym czytelnikom, nawet najlepszym ekspertom działającym od lat w branży potrzeba wiele poświęcenia, wiedzy i praktyki, aby być w stanie przygotować doskonałej jakości czekoladę w różnorakich jej formach, którą to zachwycać się będą konsumenci niezależnie od ich płci czy wieku.

Obecnie na szczęście jednak cel ten w znacznym stopniu pomagają osiągnąć specjalistyczne maszyny i urządzenia, gwarantujące finalnemu produktowi perfekcyjne właściwości organoleptyczne, sprawiające, że nabywcy z pewnością będą chcieli wracać po więcej. Do tej grupy zaliczyć należy między innymi konsze, którym poświęcić pragniemy nasz dzisiejszy wpis.

Konszowanie czekolady jest procesem przeprowadzanym w dużych zakładach specjalizujących się w wytwarzaniu produktów cukierniczych, który to bazuje na mieszaniu oraz ogrzewaniu masy czekoladowej, co z kolei pozwala na uzyskanie jej odpowiedniej konsystencji, smaku oraz tekstury. Warto sobie jednak zadać pytanie – dlaczego procedura ta jest tak ważna i dlaczego cukiernicy nie wyobrażają sobie bez niej wytwarzania czekolady?

To właśnie dzięki niej możliwe jest uzyskanie poporcjowanej, podzielonej na tabliczki lub też uformowanej w bardziej nietypowe kształty czekolady, która to jest gładka oraz jednolita. Konszowanie daje również możliwość równomiernego rozprowadzenia tłuszczu kakaowego, zastosowanych dodatków oraz składników wzmacniających smak po całym obszarze masy czekoladowej.

Możliwym staje się też, dzięki obróbce termicznej, uzyskanie pełni aromatu gotowego produktu, jako że to właśnie opisywana dziś procedura daje gwarancję, że zarówno zastosowane w procesie wytwórczym ziarna kakaowe jak i pozostałe składniki czekolady będą w stanie nadać masie niepowtarzalnego aromatu.

Wiele osób zdaje się nie zdawać sobie sprawy, iż to właśnie konszowanie czekolady jest procesem, podczas którego z jeszcze nieobrobionego półproduktu usuwany jest nadmiar wilgoci, która jak wiadomo nie powinna pojawiać się w już gotowym wyrobie a także która sprawiać może niemałe problemy jeszcze podczas produkcji, na przykład powodując znaczne problemy z zastyganiem masy albo sprawiając, że czekolada po uformowaniu nie będzie jednorodna i gładka.

Sytuacji takiej każdy ekspert stara się za wszelką cenę uniknąć. Prawidłowo przeprowadzone konszowanie czekolady jest także idealną okazją, by z przygotowywanego wyrobu cukierniczego usunąć nadmiar kwasowości czekolady, czyniąc ją o wiele przyjemniejszą dla kubków smakowych nabywców, jak również pozwala na uzyskanie jednolitego wyglądu produktu czekoladowego, zabezpieczając go jednocześnie przed niepożądanym rozwarstwianiem się.

Można więc bez choćby cienia przesady powiedzieć, że to właśnie tej procedurze zawdzięczamy to, jak wyrób, który kupujemy w sklepie wygląda i smakuje. Wykorzystywane obecnie w zakładach konsze gwarantują, że jest ona przeprowadzana w sposób powtarzalny, wydajny oraz zapewniający uzyskanie maksimum walorów organoleptycznych słodkiego smakołyku…za które to konsumenci tak bardzo go uwielbiają!

Zobacz też


Prostokąt z podziałem na kolumny


Pomysł na biznes – Automaty Vendingowe
Biznes plan – czym jest?
Czym jest marketing szeptany?
Euro w Polsce – za i przeciw
Działalność gospodarcza – wady i zalety



Ekonomia normatywna vs pozytywna
Zrównoważony rozwój – ESG
Najlepsze książki o biznesie – przegląd
Sztuczna inteligencja – co warto wiedzieć?
Skąd Polska ma gaz w 2023? Przegląd źródeł



Jak przygotować się do rozmowy rekrutacyjnej?
Jak ubrać się na rozmowe rekrutacyjną?
Własna firma – czy to się opłaca?
Ile zarabia sprzedawca w biedonce? 2024
ESG a biznes